Metaalbewerking

Verschillende soorten metaalbewerking methodes

Metaalbewerking is een vak apart. Het bewerken van metaal gaat op hele andere methodes dan het bewerken van materialen zoals hout of plastic. Dit komt door de stevige eigenschappen van metaal, waardoor het materiaal zeer sterk is. Als je metaal wil bewerken is het slim om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Bij dit soort bedrijven zijn ze gespecialiseerd in verschillende soorten metaalbewerking, zodat er voor elke klus een passende oplossing te vinden is. In deze blog zetten wij een aantal verschillende metaal bewerkingsmethodes voor je op een rijtje zodat je weet welke methode voor jouw klus geschikt is.

Lasersnijden

Als je metaal heel precies wil snijden, dan is lasersnijden een goede optie. Ook aluminium, staal of RVS kun je met de lasersnijtechniek bewerken. Met moderne machines gaat dit heel precies en vaak ook nog eens volledig geautomatiseerd, waardoor zo’n klus niet veel tijd kost.

Buislasersnijden

Als je buizen of kokers wil laten snijden dan wordt hier ook de lasersnijtechniek voor gebruikt, maar die wordt dan toegepast op buizen of kokers. Met buislasersnijden kunnen ook zeer nauwkeurige contouren of uitsparingen in rechthoekige of ronde buizen gesneden worden. Met deze techniek is nabewerking bovendien nauwelijks nodig.

Watersnijden

Waterstraalsnijden is een techniek waarbij alle soorten metaal nauwkeurig op maat gesneden kunnen worden, zonder dat er warmte wordt gebruikt bij het snijden. Hierdoor veranderen de eigenschappen van het metaal niet tot nauwelijks, waardoor nabewerking ook zelden nodig is. Er treed dan dus geen vervorming of verkleuring op tijdens het snijden. Ook bij watersnijden kan vrijwel een braamloze snede worden gecreëerd. 

Kantwerk

Metaal kanten is de techniek waarbij metaal wordt geplooid. Dit is in principe een bewerkingsmethode voor metaal, maar kan ook als losse opdracht worden uitgevoerd. Met kantwerk kun je bijvoorbeeld ook zigzag platen maken. Kantwerk wordt ook vaak automatisch uitgevoerd, om zo nauwkeurig mogelijk te werk kunnen gaan. Door de automatisering kunnen zulke opdrachten snel voltooid worden.

Zaagwerk

Metaal zagen is ook een optie. Metaal zagen kan van pas komen bij staalplaten met een zeer grote reikwijdte. Zaagwerk gebeurd handmatig, maar zal nog steeds zeer nauwkeurig zijn.